Busca més

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Informació

Informació

Allioli persistent

L’allioli és com l’exacte moment en què els dits de Déu i Adam es toquen en la Capella Sixtina de Miquel Àngel, eixe toc de gràcia previ a que comence la mandanga bona. Què seria d’un arròs a banda sense allioli? Tindria raó de ser una torrada sense una bona morterada? Com de solitària se sentiria una llesca de pa sense tan noble acompanyament? Sent una salsa tan totèmica en la gastronomia valenciana, no és d’estranyar que al seu voltant s’hagen construït tot tipus de rituals, creences i supersticions. Si el prepara una dona amb la regla, es tallarà. Si es gira la mà en sentit contrari a les agulles del rellotge, hi haurà indigestió. Si hi ha una xiqueta en la cuina, estarà més bo. Si qui la fa està nerviós, eixirà malament. L’única realitat empírica, no obstant, és que lliurar-se amb els braços oberts a l’allioli assegura una sobretaula de persistències.

Recursos

Morter d'allioli.

Morter d’allioli. Imatge cedida per L’ETNO – Museu Valencià d’Etnologia.

Per a saber-ne més

 • MILLO, Llorenç (2006) Gastronomia Valenciana. València: Consell Valencià de Cultura.

Relacionada amb

Dubtes

Dubtes

 • Si tinc un allioli persistent i aconseguisc un ingredient en la primera de les dos jugades, puc fer la segona jugada que em permet l’allioli?
  El que compta és la situació que existia al principi del torn. Per tant, pots fer la segona jugada, ja que al principi del torn no hi havia cap ingredient al mostrador.
 • Si acabe d’aconseguir l’allioli persistent, puc fer dos jugades?
  No. Només pots fer dos jugades si l’allioli està en el mostrador des del principi del torn i en eixe moment no tens cap ingredient.
 • Què passa si utilitze una repetició i tinc un allioli persistent sense cap ingredient al mostrador?
  Pots encadenar jugades si en la segona jugada que et permet fer l’allioli utilitzes una repetició. En tal cas acabaries fent tres accions.
 • Què ocorre si tinc el taronger putrefacte i l’allioli persistent?
  Si no tens cap ingredient, robes una carta de la baralla i després fas 2 jugades seguides.

Consells

Consells

 • L’allioli persistent dona un gran avantatge sobre els rivals però no permet tindre ingredients. Aprofita’l per acumular bones cartes a la mà i al mostrador fins que arribe el moment de començar a furtar ingredients als altres jugadors.