Busca més

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Informació

Informació

Bajoqueta

Parlant amb propietat, una bajoca és una baina, una mena de corfa allargada que protegix les llavors de la planta. Este caràcter tan genèric del mot explica que a l’Alcoià i al Comtat puguen fer «bajoques farcides» sense perdre la paciència, perquè el que en realitat farcixen, per utilitzar un llenguatge més universal, són els pimentons o pebreres, que en certa mesura són també baines. Ara bé, en general quan es parla de bajoques es fa pensant en eixes baines amb fesols que tant de bé fan als arrossos amb verdures i carn. Són pròpies de l’estiu i la tardor, i n’hi ha de diverses varietats, algunes d’elles molt populars pel seu protagonisme en la paella, com ara la ferradura i el roget. La més desconeguda, curiosament, és l’única autòctona de la Mediterrània (la resta són americanes): la bajoca de careta curta, més allargada i fineta que les altres.

Recursos

Bajoquetes.

Bajoquetes. Il·lustració d’Andrés Marín cedida pel Museu Valencià d’Etnologia.

Per a saber-ne més

Relacionada amb

Dubtes

Dubtes

  • Per què en el joc no apareix l’arròs com a ingredient de la paella?
    En el joc tots els ingredients tenen el mateix valor i cap d’ells és imprescindible. Si l’arròs fóra un d’ells, esta carta es tornaria indispensable per a guanyar, ja que no s’entendria una paella sense arròs. Açò alteraria les bases jugables de La Fallera Calavera. Per això, entenem que els jugadors ja comencen amb els ingredients bàsics per cuinar la paella (arròs, safrà, oli, sal…) i la pròpia paella, és clar! Ara faltarà trobar la carn i les verdures!

Consells

Consells

  • No gastes cartes especials o de batalla per aconseguir un ingredient si després no tens opcions de conservar-lo. Tan important és furtar ingredients com saber defensar-los!