Busca més

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Informació

Informació

Batalla d’Almansa

Quan Carles II l’Encantat va morir sense descendència l’any 1700, la successió a la suculenta Corona d’Espanya va provocar un gran conflicte a escala internacional al més pur estil Game of Thrones: d’un costat hi havia els partidaris de l’hereu oficial, Felip d’Anjou (futur Felip V), aka el bàndol borbònic; de l’altre, els qui defensaven la candidatura de l’arxiduc Carles d’Àustria, nebot de l’Encantat, aka bàndol austriacista. En esta Guerra de Successió, els territoris de la Corona d’Aragó van donar suport a l’arxiduc, i la derrota la van pagar ben cara: centralització, dissolució de les institucions i les lleis pròpies, arraconament de la llengua… I d’aquella pols, venen estos fangs. En el cas valencià, el punt de no retorn va ser la Batalla d’Almansa (25 d’abril de 1707) amb la qual es donava per oficialitzada la imposició borbònica. Ho diu la saviesa popular: «Quan el mal ve d’Almansa, a tots alcança».

Recursos

Retrat de Felip V, penjat cap per avall com a càstig per les tres vegades que manà cremar i destruir la ciutat de Xàtiva.

Retrat de Felip V, penjat cap per avall com a càstig per les tres vegades que manà cremar i destruir la ciutat de Xàtiva. Imatge cedida per la Casa de l’Ensenyança – Museu de Belles Arts Xàtiva.

Per a saber-ne més

 • FUSTER, Joan (2001) Nosaltres, els valencians. Barcelona: Edicions 62. 

 • MIRA, Joan Francesc (2006) Almansa 1707. Després de la batalla. Alzira: Edicions Bromera.

Relacionada amb

Dubtes

Dubtes

 • Pot haver un empat en una batalla? I en una Batalla d’Almansa?
  No, no hi ha empats en La Fallera Calavera. Si els punts d’atac i de defensa són iguals, el defensor sempre guanya la batalla. En el cas de la Batalla d’Almansa, si els punts d’atac i de defensa són idèntics, el defensor es quedaria tots els tresors de l’atacant.
 • Es pot utilitzar una batalla d’Almansa contra un rival que té la muralla de Morella o la falla descomunal en el mostrador?
  No, no es pot, ja que eixes cartes tenen nivell superior a la batalla d’Almansa.
 • Es pot utilitzar un masclet en una Batalla d’Almansa?
  Sí, es pot, ja que el masclet sempre s’utilitza enmig d’una batalla i no consumix un torn. També es podria utilitzar una Aigua de València enmig d’una batalla d’Almansa.

Consells

Consells

 • La Batalla d’Almansa és una carta genial per finalitzar i guanyar una partida. Però a l’hora d’utilitzar-la convé esperar a que es produïsquen determinades circumstàncies:
  1. Esperar que un rival tinga suficients ingredients com per, si guanyes la Batalla d’Alamansa, aconseguir la victòria.
  2. Tindre una carta o cartes de batalla suficientment potents per assegurar-te que derrotaràs el rival en la Batalla d’Almansa.