Busca més

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Informació

Informació

Cabeça d’alls

Potser no arribe als límits de talibanisme i confrontament de l’«amb ceba o sense ceba» de la truita de creïlles, però això de posar all o no posar-ne a la paella pot despertar no poques suspicàcies. Alguns consideraran que afegir-ne un poc al sofregit aporta un extra de sabor a l’arròs; altres, en canvi, ni tan sols contemplaran la possibilitat de fer-ne esment. Però que hi haja pau: segons el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Arròs de València, l’all no està entre els deu ingredients indispensables perquè un arròs puga comercialitzar-se amb el nom de «paella valenciana», tot i que sí que entra en l’exclusiu grup dels ingredients amb dret d’admissió com a exemple de variants territorials (oh, gràcies, Consell Regulador!). Polèmiques a banda, allò ben cert és que l’all és un producte típicament mediterrani que forma part de molts plats, incloent-hi altres tipus d’arrossos, com el sacrosant arròs al forn.

Recursos

Alls penjats.

Alls penjats. Il·lustració d’Andrés Marín cedida per L’ETNO – Museu Valencià d’Etnologia.

Per a saber-ne més

  • PIERA, Emili (2002) La nostra cuina. Alzira: Bromera.

Relacionada amb

Dubtes

Dubtes

  • Com funciona el Tio Sangonera amb un jugador que té una cabeça d’alls en partides de 5 jugadors?
    En partides de 5 jugadors la cabeça d’alls val per 2 ingredients. A l’hora de saber quants punts d’A i D suma el Tio Sangonera compta la cabeça d’alls com a 2 punts (en partides de 5 jugadors).
  • Per què en el joc no apareix l’arròs com a ingredient de la paella?
    En el joc tots els ingredients tenen el mateix valor i cap d’ells és imprescindible. Si l’arròs fóra un d’ells, esta carta es tornaria indispensable per guanyar, ja que no s’entendria una paella sense arròs. Això alteraria les bases jugables de La Fallera Calavera. Per això, entenem que els jugadors ja comencen amb els ingredients bàsics per cuinar la paella (arròs, safrà, oli, sal…) i la pròpia paella, és clar! Ara faltarà trobar la carn i les verdures!

Consells

Consells

  • La cabeça d’alls val per 2 ingredients en partides de 5 jugadors (o de 6 amb La Fallera Calavera 2). Tindre’l donarà avantatge però també convertirà el jugador que el posseïsca en blanc de molts atacs. Potser seria més prudent no furtar-lo fins l’últim moment…
  • No gastes cartes especials o de batalla per aconseguir un ingredient si després no tens opcions de conservar-lo. Tan important és furtar ingredients com saber defensar-los!