Busca més

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Informació

Informació

Dolçaina i tabalet

La dolçaina i el tabal conformen el pack indivisible més característic de la música popular valenciana. No és per a menys, perquè amb un mínim de dues persones i amb la seua facilitat de desplaçament, el binomi dolçainer(a)-tabaleter(a) és capaç d’acompanyar amb melodia i ritme tota mena d’actes: processons, danses, muixerangues, cercaviles, desfilades, dimonis, albades, manifestacions… Durant el segle XX, la música de dolçaina i tabal va perdre presència per la força de les bandes. No obstant això, fa ja unes quantes dècades que l’interés per estos antics instruments ha revifat, i hui hi ha colles arreu del territori. Inclús s’han introduït els estudis de dolçaina en els conservatoris, i no sol faltar en els nous i vells grups de música rock, ska i reggae.

Recursos

Fragment de Jota de concert, a càrrec de Pasqual Salort, Alex Velàzquez i Pep Aguilar.

Per a saber-ne més

  • ACADÈMIA VALENCIANA DE LA LLENGUA (2018) Vocabulari de la Música, València: AVL.

  • COLLA DOLÇAINERS I TABALETERS CASTELLÓ (1997) Al voltant de la dolçaina i el tabal, Castelló de la Plana: Ajuntament de Castelló de la Plana. 

  • MORA, Paloma (2002) La dolçaina: un instrument d’ahir, Vial-real: Ajuntament de Vila-real.

  • REIG BRAVO, Jordi (2011) La música tradicional valenciana. Una aproximació etnomusicològica, València: Generalitat Valenciana, Institut Valencià de la Música.
  • TORRENT, Vicent (1990) La música popular, València: Edicions Alfons el Magnànim. 

  • Web de la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters

Relacionada amb

Dubtes

Dubtes

No hi ha dubtes d’esta carta.

Consells

Consells

  • Podràs encadenar jugades si en la jugada addicional que et permet fer la dolçaina i el tabalet, utilitzes una nova dolçaina i el tabalet o una repetició. Encadenar jugades et donarà un avantatge sobre els rivals, que en condicions normals només poden fer una acció per torn.
  • No podràs descartar-te d’este tresor si també tens el taronger putrefacte. L’acumulació d’estos tresors et convertirà en el blanc perfecte de la Moma (carta de batalla). Convé estar preparat!