Busca més

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Informació

Informació

El bec del mig pollastre

Una rondalla popular valenciana conta que un dia un inusual mig pollastre (que no és ni un pardal mutant ni una ració de menjar per emportar, sinó un estat intermedi entre pollet i pollastre), després de trobar-se una moneda al corral, va decidir emancipar-se amb un objectiu en ment: 

 

Vaig a casar-me amb la filla del rei,

puix sóc més ric que no ell,

que gratant un femeret,

m’he trobat un dineret.

 

Ni tan sols el riu, la maça ni la rabosa que pretenien barrar-li el pas en el seu camí al castell el van fer desistir: a tots se’ls va engolir amb el seu bec prodigiós. I en quin bon moment! Perquè van ser la solució als càstigs que el rei, en escoltar la seua desgavellada proposta de matrimoni, li va pretendre imposar. Primer el van tancar en un corral de galls agressius, i el mig pollastre va regurgitar la rabosa, que va fer el seu paper; després l’abocaren a una gran gerra d’oli, que la maça va trencar, i per últim el condemnaren a la foguera, però el riu va sufocar les flames. Així que, al remat, el rei no va tindre més remei que permetre el casament entre la seua filla i el mig pollastre. I llavors va arribar la nit de noces…

Recursos

Fragment d’Història del mig pollastre, narrada per Joan Borja.

Per a saber-ne més

  • BALDAQUÍ, Josep M. (1996) Llegendari valencià, Alacant: Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert. 

  • VALOR, Enric (2000) “Història d’un mig pollastre”, Rondalles Valencianes, 8, Picanya: Edicions del Bullent.

Relacionada amb

Dubtes

Dubtes

  • A l’hora d’utilitzar esta carta, puc preguntar quantes cartes té a la mà un rival?
    Sí, ho pots preguntar i el rival està obligat a contestar-te la veritat, ja que el número de cartes a la mà és una informació pública.
  • Si un rival amb 7 cartes a la mà anul·la el bec del mig pollastre amb una paella protectora i la paella es torna anul·lar amb una altra paella protectora, continua tenint efecte el bec del mig pollastre encara que ara el rival només tinga 6 cartes a la mà?
    Sí, ja que el que compta és la situació que hi havia quan s’ha utilitzat el bec del mig pollastre. És a dir, quan el rival tenia 7 cares a la mà.

Consells

Consells

  • No sempre és convenient anul·lar el bec del mig pollastre amb una paella protectora. Anul·la el bec del mig pollastre només si tens cartes molt potents a la mà!