Busca més

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Informació

Informació

El Butoni

No se sap amb certesa si el Butoni té més de fantasma o de dimoni, perquè com que sempre actua d’amagades, ningú mai ha aconseguit fer-se una imatge nítida d’ell. Això no li lleva el mèrit d’haver sigut, durant segles, un dels espantacriatures més temuts de la mitologia valenciana. El seu caràcter misteriós i la nocturnitat amb què actuava eren els ingredients perfectes per aporegar els més menuts, a qui s’advertia dels perills de trobar-se amb ell. «Mira que vindrà el Butoni!», se’ls solia dir. Perquè el Butoni va ser, sobretot, una manera molt efectiva de dissuadir els xiquets i les xiquetes de fer allò que no devien, com allunyar-se de casa o no dormir a l’hora acordada.

Recursos

Escena de xiquets i xiquetes amb fanalets.

Escena de xiquets i xiquetes amb fanalets. Il·lustració d’Andrés Marín cedida per L’ETNO – Museu Valencià d’Etnologia.

Per a saber-ne més

  • BALDAQUÍ, Josep M. (1996) Llegendari valencià. Alacant: Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert. 

  • GISBERT, Francesc (2008) Màgia per a un poble. Guia de creences i criatures màgiques populars. Picanya: Edicions del Bullent. 

  • ZARZO, Paco i VILBOR, Ricardo (2014) “Butoni”, Cthulhu. Especial Terror Ibérico. Madrid: Diábolo.

Relacionada amb

Dubtes

Dubtes

  • Si tinc el Butoni al mostrador puc anul·lar-lo amb una paella protectora?
    No, ja que el Butoni té N7 i la paella protectora, N2. Per tant, el poder del Butoni preval sobre el de la paella. No pots impedir que et col·loquen el Butoni ni tampoc anul·lar el seu efecte quan ja el tens al mostrador, però sí que pot destruir-lo amb la nit de la Cremà, que és de rang superior (N8).
  • La presència del Butoni anul·la l’efecte de la muralla de Morella o de la falla descomunal?
    Sí, l’anul·la mentre el Butoni estiga en eixe mostrador.

Consells

Consells

  • El Butoni és especialment útil a l’hora d’anul·lar cartes especials que alguns rivals tenen en els seus mostradors. Per exemple, pots sorprendre un rival que té una muralla de Morella si fas una repetició i en la primera jugada li col·loques el Butoni. En la segona estarà vulnerable ja que en eixe moment la muralla de Morella no té efecte.