Busca més

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Informació

Informació

Espardenyes pudentes

Amb el dit xicotet del peu per dins o per fora, els llauradors i llauradores han fet servir les espardenyes durant segles per recórrer els camins polsegosos de l’horta i el secà, per arribar als pobles del costat i fins i tot, en temps de crisi, per migrar lluny en busca d’una vida millor. D’això ací tenim experiència. Entre els segles XIX i XX milers d’alacantins marxaren a Algèria, on bona part va arrelar i va mantindre llengua i costums –el valencià parlat allà era conegut amb el nom de «patuet»–. A principis del segle passat, molts habitants de la Ribera, la Safor i la Marina provaren sort als Estats Units d’Amèrica; de fet, fins els anys 70 un grup d’emigrats de Guadassuar ballava cada diumenge les danses del seu poble en un pàrquing de Long Island (Nova York). Hui portar espardenyes és sobretot una declaració d’intencions. Però allò ben cert és que la diàspora valenciana continua viva arreu del món.

Recursos

Llaurador amb espardenyes.

Llaurador amb espardenyes. Il·lustració d’Andrés Marín cedida per L’ETNO – Museu Valencià d’Etnologia.

Per a saber-ne més

  • ESTEVE, Juli (2012) Algèria, el meu país: història i memòria de l’emigració valenciana a Orà. InfoTV [documental]. 

  • ESTEVE, Juli (2015) Del Montgó a Manhattan. Valencians a Nova York. InfoTV [documental].

  • MENAGES, Àngela-Rosa i MONJO MASCARÓ, Joan Lluís (2007) Els valencians d’Algèria (1830-1962). Picanya: Edicions del Bullent.

  • VVAA (2014) Barres i estels: els valencians i els USA. València: Museu Valencià d’Etnologia.

Relacionada amb

Dubtes

Dubtes

No hi ha dubtes d’esta carta.

Consells

Consells

  • No podràs desfer-te d’este tresor si també tens el taronger putrefacte. L’acumulació d’estos tresors et convertirà en el blanc perfecte de la Moma (carta de batalla). Convé estar preparat!