Jaume I, anomenat el Conqueridor pel seu afany expansionista, perviu com una figura gairebé mítica de la història valenciana. Ell va ser –entre moltes altres coses– el cap visible de la conquesta del territori valencià d’Al-Àndalus, que no va ser un camí de roses, sinó que va comportar destruccions, morts i esclavisme. Això sí, l’entrada de Jaume I a la ciutat de València el 9 d’octubre de 1238 va ser el punt de partida del Regne de València, amb els furs i les institucions que venien al darrere, tot i que la forma (quasi) definitiva del regne no arribaria fins a unes quantes dècades més tard, amb la conquesta del sud. És per això que hui el 9 d’octubre és festa autonòmica, i que l’escut de la Generalitat Valenciana reproduïx el casc de drac i l’escut que suposadament portava el rei en les seues campanyes.
Gravat de Jaume I de Miguel Gamborino (1760-1828). Imatge cedida per la Biblioteca Valenciana.
APARISI, Frederic, BAYDAL, Vicent i ESQUILACHE, Ferran (2014) Fer Harca. Històries medievals valencianes. València: Llibres de la Drassana.
APARISI, Frederic, BAYDAL, Vicent i ESQUILACHE, Ferran (2016) Fer Harca (2). Més històries medievals valencianes. València: Llibres de la Drassana.
BAYDAL, Vicent (2016) Els Valencians, des de quan són valencians? Catarroja: Afers.
BURNS, Robert I. (1980) Jaume I i els valencians del s. XIII. València: Tres i Quatre.
HUGUET, Jesús (2019) Jaume I. València: Acadèmia Valenciana de la Llengua.
No hi ha dubtes d’esta carta.
No hi ha consells per a esta carta.
Col·laboració documental sobre cultura popular:
Què és? | Índex | Avís Legal | Crèdits | Agraïments
Versió 1. Joc bàsic de La Fallera Calavera