Busca més

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Informació

Informació

La Fallera Calavera

Vista així, engalanada amb tota la seua esplendor en els actes oficials, en reverència pietosa durant el Dia de l’Ofrena o en una actitud més ociosa entre verbena i verbena, faria la sensació que la Fallera Major és idolatrada a València des de temps immemorials. La realitat és que el càrrec va ser creat en els anys 30 del segle XX. Tot va començar amb la valenciana Pepita Samper, guanyadora del primer concurs de «Señorita España» –és a dir, Miss Espanya– celebrat en 1929. Aquell any Pepita va presidir les Falles a petició del Comité Central Faller, tot i que no amb el títol de fallera. L’any següent es va crear la figura de la Reina Fallera, que poc després, amb la proclamació de la II República, va canviar a Bellesa Fallera. El càrrec oficial de Fallera Major de València es va crear definitivament en 1933, i des d’aleshores ella i la seua Cort d’Honor són protagonistes públiques de la festa i, en especial, de la mascletà.

Recursos

Un passeig per les falles. Publicat per la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València.

Per a saber-ne més

  • GARCIA, Sunsió i RAUSELL, Adrián (2016) Inventant la tradició: indumentària i identitat. València: Museu Valencià d’Etnologia. 

  • HERNÀNDEZ, Gil-Manuel (2011) Focs de falla. Articles per al combat festiu. València: Obra Propia. 

  • VVAA (1990) Historia de las Fallas. València: Levante EMV.

Relacionada amb

Dubtes

Dubtes

No hi ha dubtes d’esta carta.

Consells

Consells

  • Guarda La Fallera Calavera per a moments decisius, com la Batalla d’Almansa o per a guanyar la partida.
  • La Fallera Calavera és la carta amb més punts d’A i D del joc, però pot superar-se amb altres cartes en determinades circumastàncies, com ara la Moma.