Busca més

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Informació

Informació

La Moma

De cap a peus vestida de blanc i balancejant-se amb una elegància subtil, la Moma és la gran icona de la festivitat del Corpus Christi que se celebra en diferents municipis valencians. Tot i que pot resultar un tant inquietant per a qui la veu per primera vegada, la Moma és una representació de la virtut, de la gràcia, que amb la seua lluminositat s’enfronta en una dansa als pecats o els vicis, també coneguts amb el nom de Momos, que van vestits de roig i negre –els colors del dimoni i de l’infern–. Com era d’esperar, la virtut acaba imposant-se, ja que el Corpus és una festa que exalta l’eucaristia i té un marcat caràcter didacticoreligiós. A València, esta dansa va deixar de ballar-se en 1940 i es va recuperar en 1977. Curiosament –o tal volta no tant–, la Moma sempre és interpretada per un home.

Recursos

Dansa de la Moma. Publicat per la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana.

Per a saber-ne més

  • LLOBREGAT, Enric A. (1978) El Corpus de València. València: Tres i Quatre.
  • SEGUÍ, Salvador i PARDO, Fermín (1978) Danzas del Corpus valenciano. Cuadernos de Música Folklórica Valenciana, 1. València: Institució Alfons el Magnànim.
  • VVAA (2005) La fiesta del Corpus Christi en la ciudad de Valencia. València: Ajuntament de València.

Relacionada amb

Dubtes

Dubtes

  • Lig bé el text de la Moma: la seua habilitat indica que la Moma té tants punts d’atac i defensa com tresors té el rival de la batalla en el mostrador!

Consells

Consells

  • No malgastes la Moma, ja que en determinades cicumstàncies es convertix en la carta de batalla més poderosa del joc.
  • Utilitza la Moma contra un rival amb molts tresors en el seu mostrador: per exemple algú amb el Taronger putrefacte, que provoca una gran acumulació.