Que el valencià és un poble sorollós és una realitat inqüestionable, i l’afició per la pirotècnia n’és una de les principals evidències. Cap celebració, ja siga una boda o un partit de futbol, no es pot donar per culminada si no va acompanyada d’almenys una traca. Però on realment té lloc l’explosió de la creativitat pirotècnica és en les festes: des dels arcabussos de moros i cristians i els focs d’artifici de les festes d’estiu, passant per les mascletades i les despertades falleres, fins a arribar a les cordades, els coets al pas dels sants i les carretilles dels dimonis, el soroll i l’olor de pólvora són part integrant de l’èxtasi col·lectiu. I és que de petards, no cal dir-ho, anem sobrats.
La terra del foc. Vídeo publicat per la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València.
ARIÑO, Antoni i GÓMEZ, Sergio (2012) La festa mare. Les festes en una era postcristiana. València: Museu Valencià d’Etnologia.
CARRERA, Manel (2014) Calendari de festes amb pirotècnia. Barcelona: Botarga Produccions.
FERRIOLS, José Enrique, PAGOLA, Mikel i SOLÁ, Juan José (2008) Pirotecnia en Valencia. València: Ajuntament de València.
Si vols assegurar-te una victòria en una batalla, usa un masclet contra un rival que tinga poques cartes a la mà. El deixaràs sense defenses!
Col·laboració documental sobre cultura popular:
Què és? | Índex | Avís Legal | Crèdits | Agraïments
Versió 1. Joc bàsic de La Fallera Calavera