La Muixeranga és un dels moments àlgids de les festes de la Mare de Déu de la Salut d’Algemesí (la Ribera Alta). Es tracta d’una dansa processional en la qual s’alcen torres humanes i es creen escenes relacionades amb la imatge de la Mare de Déu, mentre de fons sona la famosa tonada –també anomenada Muixeranga– de dolçaina i tabal. Malgrat que en els anys 70 va estar a punt de desaparéixer, el ball ha pres tanta força que no només és ja el gran símbol del poble, sinó que la UNESCO l’ha declarada Patrimoni de la Humanitat. Al nostre territori existixen altres tradicions de muixerangues o mojigangas, com les de Titaigües, Sueca, Gandia i l’Alcúdia, i en els últims anys se n’han creat altres de noves. Hi ha qui diu, fins i tot, que les muixerangues valencianes estan en l’origen del món casteller català, que té una de les seues primeres expressions en els anomenats «balls de valencians» del Camp de Tarragona. Però són sols això, suposicions.
La Muixeranga d’Algemesí. Espot publicat per la Muixeranga d’Algemesí. 2018
ALCARAZ i SANTONJA, Albert (2004) Un món de muixerangues. Algemesí: Ajuntament d’Algemesí.
BOFARAULL, Joan (2016) Les muixerangues valencianes. Benicarló: Onada Edicions.
CARCELLER, Kassim i ANGUERA, Jaume (2018) Figures, remats i altres construccions del món muixeranguer. [s.l.]: Grupo Zona.
FIGUERES, Valentí (2019) Tocant el cel. Les muixerangues valencianes. Max Madera Films i Museu Valencià d’Etnologia [documental]
No hi ha consells per a esta carta.
Col·laboració documental sobre cultura popular:
Què és? | Índex | Avís Legal | Crèdits | Agraïments
Versió 1. Joc bàsic de La Fallera Calavera