A Morella (els Ports) es conserva el recinte defensiu més imponent de tota la geografia valenciana. El nucli urbà està envoltat d’una muralla de dos quilòmetres i mig de perímetre, que va ser construïda en la seua major part en el segle XIV, sobre les restes dels murs d’època andalusina. En alguns punts arriba als deu metres d’alçada i els dos d’espessor, i compta amb un bon grapat de portes i torres de defensa i un castell en la part més alta. La grandiositat d’este conjunt té a veure amb la seua importància estratègica: Morella era la porta d’entrada a l’antic Regne de València des del nord-oest, en les fronteres amb Catalunya i Aragó. De fet, la conquesta del rei Jaume I va començar per Borriana (la Plana Baixa) en la costa i per Morella en l’interior.
Vista de Morella. Tomada de la carretera de Aragón. Gravat de Domingo Martínez Aparici. 1845. Imatge cedida per la Biblioteca Valenciana.
ALANYA ROIG, Josep (2000) Urbanisme i vida a la Morella medieval (segles XIII-XV). Morella: Ajuntament de Morella i Associació d’Amics de Morella i comarca.
APARISI, Frederic, BAYDAL, Vicent i ESQUILACHE, Ferran (2014) Fer Harca. Històries medievals valencianes. València: Llibres de la Drassana.
Col·laboració documental sobre cultura popular:
Què és? | Índex | Avís Legal | Crèdits | Agraïments
Versió 1. Joc bàsic de La Fallera Calavera