Busca més

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Informació

Informació

Paella protectora

Als valencians i valencianes els passa com als mogwais de la pel·lícula Gremlins, que si els inoportunes amb el que no toca, trauen el monstre que porten dins. Un dels detonants més clàssics de la ira valenciana –sobretot del Cap i Casal i la rodalia– és l’heterodòxia paellera. Una mínima variant, un ingredient mal posat o un qüestionable pimentó roig poden despertar la bèstia. I això sense esmentar les paraules tabú, com la innombrable «paella mixta». Escudar-se en la paella i alçar-se en paladí de la santa i única recepta és ja part de la idiosincràsia local, però una mirada més ampla en el temps i en l’espai fa veure que les paelles sempre s’han fet amb el que es tenia a mà, i que a cada comarca, a cada poble i fins i tot a cada casa el resultat és diferent. Al remat, cadascú tria la seua paella perfecta –o siga, la de sa mare o sa iaia–. Però feu el favor de no posar-li xoriç!

Recursos

Il·lustració d’una paella valenciana per Andrés Marín cedida per L’ETNO – Museu Valencià d’Etnologia.

Per a saber-ne més

  • PIERA, Josep (2018) El llibre daurat. La història de la paella com no s’ha contat mai. Barcelona: Pòrtic.

  • PIERA, Josep (2000) Els arrossos de casa. Barcelona: Editorial Empúries.

  • MARQUÉS, Vicent (2004) Els millors arrossos valencians. Aldaia: Edicions Alfaní.

  • MILLO, Llorenç (2006) Gastronomia Valenciana. València: Consell Valencià de Cultura.

  • Wikipaella.

Relacionada amb

Dubtes

Dubtes

  • La paella protectora anul·la cartes especials que no afecten directament un altre jugador?
    La paella protectora anul·la qualsevol carta especial de nivell 1, encara que no afecte directament el jugador que utilitza la paella protectora. En eixe sentit, un jugador pot anul·lar la repetició d’un altre jugador o el donyet escodrinyador. Fins i tot podria anul·lar una aigua de València d’una batalla en què el jugador no està implicat. La paella protectora s’usa normalment fora del teu torn i també pot anul·lar altres paelles. Les úniques cartes que no pot anul·lar són les de nivell superior, com la nit de la cremà, el Butoni, la riuà, la muralla de Morella, la falla descomunal i la Batalla d’Almansa.

Consells

Consells

  • Hi ha 4 paelles protectores en el joc. No les malgastes impulsivament, guarda-les per a defensar-te de cartes especials que et poden perjudicar molt, com ara el pacte del dimoni.
  • Contrapaella! També convé guardar una paella protectora una amb funció ofensiva. És a dir, si utilitzes una carta especial contra un jugador i te l’anul·la amb una paella, sempre pots anul·lar la seua paella amb una altra paella teua i així fer que la carta especial jugada inicialment siga vàlida.