Busca més

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Informació

Informació

Tomaca

És difícil concebre un sofregit per a un arròs o per a qualsevol altre plat sense tomaca. Este ingredient, d’origen americà, està molt present a la cuina valenciana i mediterrània en general, si bé és cert que la seua incorporació no va ser efectiva fins al segle XVI. El cas és que al nostre territori ha donat bons fruits, amb varietats locals com la tomaca de Mutxamel, la rosada d’Altea, la del pebre, la quarantena, la valenciana… Hui el mercat global i els hivernacles fan que estiga present tot l’any, però la tomaca és un producte típic de l’estiu. Per això, tradicionalment, per disposar-ne la resta de l’any calia o bé tindre tomaques de penjar, que aguantaven uns quants mesos en la seua forma original, o bé fer conserva. Amb molta paciència, les dones i els menuts introduïen trossos de tomaca en botelles de vidre amb l’ajuda d’unes canyetes, i després les bullien i tancaven al buit. Així es podien permetre fer sofregits per a la paella –i per a altres plats– també durant l’hivern.

Recursos

Il·lustració de gent cuinant tomaques per Andrés Marín.

Il·lustració de gent cuinant tomaques d’Andrés Marín cedida per L’ETNO – Museu Valencià d’Etnologia.

Per a saber-ne més

Relacionada amb

Dubtes

Dubtes

  • Per què en el joc no apareix l’arròs com a ingredient de la paella?
    En el joc tots els ingredients tenen el mateix valor i cap d’ells és imprescindible. Si l’arròs fóra un d’ells, esta carta es tornaria indispensable per guanyar, ja que no s’entendria una paella sense arròs. Això alteraria les bases jugables de La Fallera Calavera. Per això, entenem que els jugadors ja comencen amb els ingredients bàsics per cuinar la paella (arròs, safrà, oli, sal…) i la pròpia paella, és clar! Ara faltarà trobar la carn i les verdures!

Consells

Consells

  • No gastes cartes especials o de batalla per aconseguir un ingredient si després no tens opcions de conservar-lo. Tan important és furtar ingredients com saber defensar-los!