Busca més

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Informació

Informació

Tombatossals

Conta la mitologia castellonenca que Tombatossals, l’emblemàtic gegant de la Plana, va nàixer de l’amor petri entre la penyeta Roja i el tossal Gros. No era l’únic de la seua espècie: hi havia també Bufanúvols, qui pasturava els cumulonimbus amb els seus bufits; Arrancapins, expert en aclarir pinades; Tragapinyols, l’insòlit tirador de pets amb llavors, i Càgueme, el poruc. Tots plegats van conformar una singular colla que va ajudar amb els seus superpoders el rei Barbut, transformant el territori i assegurant les millors condicions per a un nou assentament: Castelló de la Plana. Més tard col·laborarien en la conquesta de les Illes Columbretes, des de llavors vinculades a la capital de la Plana Alta. Tot i que el rei els va oferir viure a la cort, ells van optar per continuar habitant a la cova de les Meravelles, allà dalt en les muntanyes. Això sí, sempre amb un ull posat en el seu benvolgut Castelló.

Recursos

Portada del llibre Tombatossals, contalles de la terra,

Portada del llibre Tombatossals, contalles de la terra de José Pascual Tirado. 1930.

Per a saber-ne més

  • BALDAQUÍ, Josep M. (1996) Llegendari valencià. Alacant: Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert.
  • GARCÍA POZO, Manuel (2013) Tombatossals, la leyenda. Nereida Animation Film S. L. [pel·lícula d’animació].
  • GISBERT, Francesc (2008) Màgia per a un poble. Guia de creences i criatures màgiques populars. Picanya: Edicions del Bullent.
  • PASCUAL i TIRADO, Josep (1998) Tombatossals: contalles de la meua terra. Castelló de la Plana: Ajuntament de Castelló de la Plana.
  • PASCUAL i TIRADO, Josep (1984) Tombatossals: bon pot, bon cànem: versió lliure i il·lustrada per a infants. Castelló de la Plana: Diputació Provincial.

Relacionada amb

Dubtes

Dubtes

No hi ha dubtes d’esta carta.

Consells

Consells

No hi ha consells per a esta carta.